Az édesburgonya különleges táplálkozási és funkcionális tulajdonságai miatt az elmúlt években kedvelt kutatási témává vált. Számos értékes vitamin, ásványi anyag és bioaktív vegyület megtalálható az édesburgonya leveleiben, valamint a gumószerűen megvastagodott gyökerében egyaránt.
1) Az édesburgonya vitaminok, ásványi anyagok és bioaktív vegyületek forrása
Így fogyasztásával hozzájuthatunk például:
- a béta-karotinhoz – főleg a narancssárga húsú fajtákból,
- C- és B6-vitaminhoz,
- élelmi rostokhoz,
- fenolos vegyületekhez,
- antocianinokhoz – elsősorban a lila húsú változatok gazdagok benne,
- valamint számos ásványi anyaghoz (például: cink, kalcium, kálium, magnézium és vas).
2) Az édesburgonya egészségre gyakorolt lehetséges jótékony hatásai
Az elmúlt évtizedben az édesburgonyában előforduló bioaktív anyagok egészségre gyakorolt előnyeiről szóló kutatások fókuszában az alábbi területek álltak:
- antioxidáns,
- antidiabetikus,
- gyulladásellenes,
- daganatellenes,
- szívvédő,
- testsúly kontroll,
- antimikrobás hatás.

3) Az édesburgonya gazdag karotinoidokban
A narancssárga húsú batáta fajták a leggazdagabbak ezekben a vegyületekben.
Béta-karotin: Szerepe van például az erős napsugárzás káros hatásainak kivédésében.
Lutein: Segíti a szem egészségének megőrzését, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben és fokozza a DNS helyreállítását és annak ellenálló képességét a különböző káros hatásokkal szemben.
Zeaxantin: Szintén a szem egészségének megőrzésében van kulcsszerepe.
4) A szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi sók forrása
Az ásványi anyagok sokszor specifikus és fontos szerepet töltenek be az anyagcserében, illetve a szervezet felépítésében.
A cink szükséges az immunrendszer megfelelő működéséhez, a sejtek növekedéshez, a sebgyógyuláshoz és az inzulin működéséhez egyaránt.
A foszfor kulcsfontosságú szerepet játszik számos anyagcsere-folyamatban, ideértve az energia- és a csontanyagcserét, valamint a fehérjeszintézist.
A kalcium fontos szerepet játszik az izomműködésben, a csontok, fogak felépítésében és erősítésében, az idegimpulzusok vezetésében, a véralvadásban és a normál szívverés fenntartásában. 18 és 50 éves kor között körülbelül napi 1000 mg kalciumra van szükségünk. A 18 évnél fiatalabbaknak magasabb mennyiségű (1300 mg) kalciumra van szüksége a csontok és fogak megfelelő fejlődéséhez.
A kálium a nátriummal és a kalciummal együtt szabályozza a folyadékegyensúlyt, fenntartja a normál szívritmust, felelős az idegi jelátvitelért, valamint a normál izomfunkciókért.
A magnézium kulcsfontosságú, esszenciális ásványi anyag. Több mint 300 anyagcsere-folyamatban vesz részt. Szükséges az erős csontozathoz, a megfelelő izomműködéshez, az optimális vérnyomáshoz és a megfelelő szívritmushoz.
A szervezetünkben megtalálható vas legnagyobb része fehérjékhez kötődve található meg. Kulcsfontosságú a vérképzéshez és a szervezet oxigénellátásához. Részt vesz különféle energia-anyagcsere folyamatokban.

5) Antocianinok forrása
Főképp a lila húsú változatok gazdag antocián források. Az antocianinoknak számos, az egészségre gyakorolt pozitív hatása lehet. Így például antioxidáns, gyulladáscsökkentő, daganatellenes és szívvédő hatás. Szerepük lehet a cukorbetegség előfordulásának csökkentésében is.
6) Az édesburgonyában fenolos vegyületek is megtalálhatóak
A fenolsavak potenciális antioxidánsok. Így szerepük lehet a káros nitrogén- és oxigén-szabad gyökök, a DNS-károsodás, a szívbetegségek és mutagén hatások elleni védelemben.

7) Érdemes inkább párolni a batátát
A gyökér mellett az édesburgonya levelei és hajtásai is ehetőek. Néhány országban gyakran fogyasztják is azokat.
A párolt, főtt édesburgonya több béta-karotint őriz meg és a tápanyagok is jobban hasznosulnak, mint sütőben vagy bő olajban elkészítve. A tápanyagok akár 92 %-a is visszatartható a főzési idő korlátozásával. Héjában főzve szintén több vitamin marad meg az édesburgonyában.
Forrás:



